Tarkastele tekemäsi työn tuloksia säännöllisesti, jotta voit havaintojen pohjalta tehdä vähittäisiä parannuksia siihen mitä teet ja miten teet sen. Tämä mahdollistaa muutoksiin sopeutumiseen tarvittaessa sekä tehokkuutta ylläpitämisen tai parantamisen ajan mittaan.

Siinä missä todennettavuuden ja suostumuksen periaatteet paljastavat oppimismahdollisuuksia, jatkuvan parantamisen periaate ohjaa hyödyntämään opittua. Jatkuvan parantamisen periaate koskee sekä tekemisen tapaa että hallintoa. Kaikkea on mahdollista parantaa: niin strategioita, menettelytapoja, prosesseja ja ohjeita kuin tuotteita, palveluita, pätevyyttä ja taitoja, asenteita, käyttäytymismalleja, arvovalintoja ja työkaluja ym.

Tee muutoksia asteittaisesti

Asteittainen kehitys on usein tehokkaampaa ja kestävämpää kuin kaiken myllertävä vallankumous. Mikäli järjestelmää kehitetään jatkuvasti tarpeen mukaan, kertaluontoinen suuri muutos ei ole useinkaan välttämätön. Erityisesti toimintaympäristössä, jossa on paljon tuntemattomiakin muuttujia, useiden samanaikaisten muutosten tekeminen saattaa johtaa vaikeasti korjattavaan sotkuun. Samanaikaisten muutosten vaikutuksia, syyn ja seurauksen suhdetta, on myös vaikeaa mitata tehokkaasti.

Kun muutoksia sen sijaan tehdään asteittain aina, kun havaitaan mahdollisuus pienelle mutta vaikuttavalle parannukselle, laajempien muutostoimien tarve vähenee. Tällainen toimintatapa auttaa myös mukautumaan tehokkaasti toimintakentällä tapahtuviin muutoksiin ja pitämään organisaation toiminnan tarkoituksenmukaisena. Asteittaisella parantamisella vältetään luomasta kalliita tai jopa korjauskelvottomia rakenteita.

Silloinkin, kun suuria muutoksia tarvitaan, etene vaihe vaiheelta, selvitä, miten asioiden tulisi olla ja mukauta tekemistä opitun perusteella. Kun olettamat testataan nopeasti tekemällä pieniä muutoksia, myös epäonnistuminen havaitaan varhaisemmassa vaiheessa ja se on helpommin hallittavissa. Epäonnistuminen pienessä kokeilussa auttaa myös oppimaan nopeasti kehittämään parempia kokeiluja! Laajan kokeilun epäonnistuessa on sen sijaan saatettu käyttää paljon aikaa ja vaivaa oppimatta kuitenkaan paljoa.

Huomioi, että jos muutat useita asioita samanaikaisesti, et ehkä pysty määrittämään, mitkä muutokset johtavat havaitsemiisi vaikutuksiin. Pyri siis vain yhteen tai ainoastaan muutamaan samanaikaiseen muutokseen.

Seuraa, mittaa ja muuta asioita oppimasi perusteella

Määrittele tavoitellut tulokset, joihin odotat muutoksen johtavan sekä se, millä tavalla arvioit niiden saavuttamista. Muutoksia tehdessä on olennaista kuvata selkeästi, mitä halutaan parantaa: mitä myönteisiä seurauksia halutaan vahvistaa ja mitä kielteisiä seurauksia vähentää?

Seuraa toimenpiteiden vaikutuksia ja pohdi oppimaasi. Tarkastele, vastaavatko toimenpiteiden seuraukset ennakko-oletuksia ja aikomuksia. Tällä tavoin voit tarkkailla, johtivatko muutokset todellisuudessa parannuksiin vai eivät.

Muista, että vaikka toimenpiteiden tulokset eivät olisi odotettuja, se ei tarkoita, että ne olisivat automaattisesti kielteisiä. Joskus asiat menevät eri tavalla kuin oletimme - mutta kaikki tulokset auttavat meitä oppimaan. Ole siis avoin kaikelle, mitä tapahtuu. Tutki odottamattomienkin seurausten hyötyjä ja haittoja ja mieti, onko opitun valossa tarpeen tehdä asioita toisin tai jopa pyrkiä erilaisiin tuloksiin.